Служебният кабинет предлага Славена Гергова за посланик на България в Държавата Израел. Това

...
Служебният кабинет предлага Славена Гергова за посланик на България в Държавата Израел. Това
Коментари Харесай

Служебният кабинет предложи на президента да смени Румяна Бъчварова като посланик в Израел

Служебният кабинет предлага Славена Гергова за посланик на България в Държавата Израел. Това оказва се от държавно решение с дата 3 април т.г., оповестено в системата за правна информация на Министерския съвет. 

Решението е подписано от служебния министър председател Гълъб Донев и основния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов. С него се предлага на президента на България да издаде декрет, с който освобождава Румяна Бъчварова от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Държава Израел, със седалище в Тел Авив, както и да издаде декрет за назначението на Славена Гергова.  

Славена Гергова е посланик от кариерата. През 2004 година стартира работа в Министерството на външните работи (МВнР) на България, като до тогава работи като преводач, както и като учител по арабски и персийски език в езикова гимназия в София. В интервала от 2004 до юни 2008 година работи поредно като аташе и трети секретар в дирекция „ Близък изток и Африка ” в Министерство на външните работи като чиновник, отговарящ поредно за Израел, Палестина и Близкоизточния кротичък развой, Ирак, Либия и Евро-средиземноморския разговор. От 2008 до 2011 година работи в Министерство на външните работи като заема постовете консултант в кабинета на министъра и изпълняващ длъжността шеф на дирекция „ Близък изток и Африка ”, шеф на отдел „ Обща политика за сигурност и защита ” в дирекция „ ОВППС на Европейски Съюз ”, представител в Комитета на старшите чиновници на Съюза за Средиземноморието в Министерство на външните работи, като шеф на дирекция „ Обща външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз ” и европейски сътрудник в Министерство на външните работи на България и общоприет шеф по европейските въпроси в Министерство на външните работи. 

Има опит от работата си в задграничните представителства на страната ни. Заема длъжностите заместник-ръководител на Посолството на България в Тунис, Република Тунис, от 2008 до 2011 година В интервала 2013-2015 година е заместник-ръководител на Посолството на България в Ханой, Виетнам. От 2016 до 2020 година е ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Република Тунис, упълномощен също и за Ислямска република Мавритания и Либия.

Славена Гергова е бакалавър по „ Арабистика ” и „ Персийски език ” от Софийския университет „ Свети Климент Охридски ”, а от 2002 година е магистър по „ Арабска история и обществени науки ” от същия университет. Владее британски, френски, персийски и арабски език.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР